Branża hotelarsko - gastronomiczno - turystyczna
Poznaj zawody branży hotelarsko - gastronomiczno - turystycznej.
KELNER
Kwalifikacja
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kelner powinien być przygotowany do wykonywania
zadań zawodowych:
1) sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;
2) wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości;
3) rozliczania usług kelnerskich.
Opis zawodu
Możliwości podnoszenia kwalifikacji
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kelner po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.01.
Wykonywanie usług kelnerskich może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik usług kelnerskich po
potwierdzeniu kwalifikacji HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia
średniego lub średniego branżowego.
KUCHARZ
Kwalifikacja
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania
zadań zawodowych:
1) oceniania jakości produktów;
2) przechowywania żywności;
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
4) obsługi sprzętu gastronomicznego;
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6) wydawania dań.
PRACOWNIK OBSŁUGI HOTELOWEJ
Kwalifikacja
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik obsługi hotelowej powinien być przygotowany
do wykonywania zadań zawodowych:
1) utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
2) przygotowywania i podawania śniadań;
3) organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Możliwości podnoszenia kwalifikacji
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik obsługi hotelowej po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie może uzyskać dyplom zawodowy
w zawodzie technik hotelarstwa po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.06. Realizacja usług w recepcji oraz
uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII
Kwalifikacja
HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii powinien być
przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) wykonywania czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
2) realizowania prac związanych z przechowywaniem żywności;
3) wykonywania prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego;
4) wykonywania czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych;
5) wykonywania prac pomocniczych w części handlowo-usługowej obiektu gastronomicznego.
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
Kwalifikacja
HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej powinien być
przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
2) wykonywania czynności porządkowych wewnątrz obiektu świadczącego usługi hotelarskie;
3) wykonywania czynności pomocniczych w otoczeniu obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
TECHNIK HOTELARSTWA
Kwalifikacje
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do
wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:
a) utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
b) przygotowywania i podawania śniadań,
c) organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
2) w zakresie kwalifikacji HGT.06. Realizacja usług w recepcji:
a) rezerwacji usług hotelarskich,
b) obsługi gości w recepcji.
TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI
Kwalifikacje
HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych
HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik organizacji turystyki powinien być przygotowany
do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych:
a) projektowania imprez i usług turystycznych,
b) zamawiania imprez i usług turystycznych;
2) w zakresie kwalifikacji HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych:
a) prowadzenia informacji turystycznej,
b) obsługi klientów korzystających z usług turystycznych,
c) rozliczania usług i imprez turystycznych.
TECHNIK TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH
Kwalifikacje
HGT.09. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich
HGT.10. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik turystyki na obszarach wiejskich powinien być
przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji HGT.09. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich:
a) przygotowania i sprzedaży imprez i usług turystycznych na obszarach wiejskich,
b) realizowania i rozliczania imprez i usług turystycznych na obszarach wiejskich;
2) w zakresie kwalifikacji HGT.10. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego:
a) organizowania prac w gospodarstwie rolnym,
b) organizowania działalności agroturystycznej,
c) obsługiwania klienta w gospodarstwie agroturystycznym.
Opis zawodu
TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
Kwalifikacje
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do
wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich:
a) sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
b) wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości,
c) rozliczania usług kelnerskich;
2) w zakresie kwalifikacji HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych:
a) planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych,
b) planowania i nadzorowania pracy kelnera,
c) rozliczania usług gastronomicznych.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Kwalifikacje
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być
przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
a) oceniania jakości produktów,
b) przechowywania żywności,
c) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
d) obsługi sprzętu gastronomicznego,
e) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
f) wydawania dań;
2) w zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
a) oceniania jakości żywności,
b) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
c) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
d) wykonywania usług gastronomicznych,
e) ekspedycji potraw i napojów.